به گزارش سلام لردگان، شايد آنقدرها هم سخت به نظر نرسد اما وقتي کسي به خاطر صافي کف پا ميتواند معافيت سربازي داشته باشد، قضيه کمي جدي ميشود. اين مسئله آنقدر مهم است که در صورتي که فردي چنين مشکلي داشته باشد، مشمول معافيت قرار ميگيرد. صافي کف پا 4 ستون بدن انسان را تحت تاثير قرار ميدهد و علائم و عوارضي را ايجاد ميکند که بايد مورد توجه قرار گيرد. دکتر حسين فائزيپور، متخصص ارتوپد درباره آنچه بايد از صافي کف پا بدانيد و البته سؤال يکي از شماست، توضيحميدهد.
چطور متوجه شويد؟براي بررسي کف پاي صاف، فرد بايد روي ميز صاف قرار بگيرد و پزشک پشت بيمار بايستد و پايي را که روي زمين قرار گرفته بررسي کند، اگر همه پا کاملا روي زمين قرار گرفته باشد اين پا به اصطلاح صاف است. صافي ميتواند مشکل ديگري هم ايجاد کند و آن اين است که تاندون آشيل بيمار به بيرون انحراف پيدا کرده است و طرف داخل پا که بايد قوس داشته باشد کاملا روي زمين خوابيده است بنابراين اين دو قسمت بايد با هم بررسي شود. اگر تشخيص سخت باشد ميتوان از عکسبرداري و امآرآي استفاده کرد. 95 درصد کودکاني که به دنيا ميآيند صافي کف پا دارند اما کمکم با راه رفتن قوس لازم را پيدا ميکنند.
صافي کف پا چيست؟قوس کف پا نيروهاي مختلف و در راستاهاي متفاوت را که از طرف زمين به بدن اعمال ميشود، کاهش داده و اجازه ورود همه اين نيروها را به بدن نميدهد اما وقتي اين قوس از بين ميرود يا کم ميشود، نيروهاي مختلف وارد شده به کف پا از سد قوس کف پا گذشته و وارد کف پا و سيستم استخوانبندي يا همان اسکلت بدن انسان ميشوند. به عبارتي با وجود نقص در قوس کف پا نيرويهايي که انسان روي آنها پا ميگذارد، بر بسياري از مفاصل و استخوانهاي بدن از نوک پا تا فرق سر اثر ميگذارد.
دستگاه تشخيص کف پاي صافامروزه با پيشرفت علم، روش دقيقي جايگزين روشهاي معمول تهيه اثر پا شده که موسوم است به اسکن کف پا. اسکن کف پا داراي صفحهاي است که بيمار روي آن ميايستد و خود اين دستگاه بر اساس فشاري که پا بر صفحه حساس آن وارد کرده است، ميتواند اثر پاي بيمار و نيز ميزان صاف بودن کف پا را تعيين کند. در واقع نهتنها ميتوان از اين اسکن براي تشخيص استفاده کرد بلکه به دليل کمهزينه بودن آن ميتوان براي غربالگري صافي کف پا سود جست. هر فرد ميتواند با مراجعه به مراکز تخصصي و انجام اين اسکن از اولين لحظه شروع صاف شدن کف پايش مطلعشود.

درمان چگونه انجام ميشود؟
اگر اين وضعيت رخ دهد فرد نياز به کفش طبي يا کفي طبي دارد. اين درمان براي دختران تا 14 سالگي و براي پسرها تا 16سالگي کاربرد دارد. بعد از اين سنين بايد درمانهاي ديگري را مدنظر قرار دهيم.
وقتي پا قوس لازم را نداشته باشد، فشار زيادي به استخوانهاي پا وارد ميشود و اين فشار به مچ پا، زانو و کمر منتقل ميشود و معمولا بيماراني که کف پاي صاف دارند و درمان لازم را انجام نميدهند، کمردرد ميگيرند.
کفيهاي آمادهاي که در داروخانهها وجود دارد، اگر استاندارد لازم در آنها رعايت شده باشد، براي پا ضرري ندارند چون قوس کف پاي ما يکهشتم اينچ است اما در صورتي که کفي مورد نياز اين اندازه را نداشته باشد، ممکن است موجب دردسر شود. در کنار اصلاح فيزيکي قوس کف پا از طريق کفش و کفي طبي، بيمار ميتواند براي تسکين درد خود از داروهاي مسکن استفاده کند.
کاهش وزن براي بيماراني که اضافه وزن دارند حتما توصيه ميشود. انجام برخي ورزشهاي کششي براي کاهش درد ناحيه پا و قوزک پا و نيز تقويت عضلات قوس کف پا مفيد است. ماساژ کف پا با استفاده از يک بطري که روي زمين قرار گرفته ميتواند مفيد باشد.
منبع: مجله سيب سبز